Välkommen! Res säkert, följ Folkhälsomyndigheten klicka här.
Årets branschrapport sammanfattar ett 2019 som blev ett rekordår för svensk campingturism. Foto Anna Hult/SCR

2019 blev ett rekordår för svensk campingturism

De slutliga siffrorna från SCB/Tillväxtverket visar att 2019 blev ett nytt rekordår för svensk campingturism. Antalet gästnätter ökade med 4 procent till totalt 16,7 miljoner. De internationella övernattningarna ökade samtidigt med hela 7,5 procent. 2020 ser dock annorlunda ut för svensk besöksnäring och för Sveriges campingplatser när SCR Svensk Camping nu släpper branschrapport över 2019.

– Vi gick in i 2020 med det bästa året i branschens historia bakom oss. Svensk besöksnäring har drabbats hårt av coronakrisen och vår bransch som är Sveriges största semesterboende har inte skonats. Starten på säsongen 2020 har inte varit lik någon annan, säger Peter Jansson, tf vd SCR.

Campingplatserna är sommarturismens motor på de flesta svenska destinationer och står för en väsentlig del av svensk besöksnärings volym. Under semestermånaderna juni till augusti är mer än 40 procent av Sveriges alla turistövernattningar på en campingplats. Totalt beräknas den svenska campingturismen omsätta cirka 7 miljarder SEK och sysselsätta mer än 10 000 personer.

Under 2019 fortsatte den internationella campingturismen i Sverige att öka. Störst ökning stod den tyska marknaden för, som ökade med hela 20 procent och passerade 1 miljon gästnätter för första gången. ­­Totalt uppgick de internationella gästnätterna till 4,2 miljoner, en ökning med 7,5 procent. Om de internationella campinggästerna uteblir kan det innebära negativa effekter på svensk turismekonomi med upp till 2 miljarder SEK.

– Våra gäster reser i egen bil, har kontroll över sitt eget boende och de vistas till stor del utomhus. Våra medlemmar fokuserar nu helt på att skapa trygga och säkra semestermiljöer som följer myndigheternas rekommendationer. Samtidigt har Sverige som resmål hamnat i fokus för svenskar och vi ser ett ökat inhemskt intresse för semester i Sverige. Det är faktorer som talar för att vi kan få en fungerande sommarsäsong med vissa begränsningar, säger Peter Jansso­­­­n, tf vd SCR.

I korthet
– Antalet gästnätter 2019 uppgick till 16,7 miljoner, en ökning med 4 procent
– Antalet internationella gästnätter 2019 uppgick till 4,2 miljoner, en ökning med 7,5 procent
– Under juni-augusti är 42 procent av Sveriges turistövernattningar på en campingplats 

Ladda ner
Ladda ner hela branschrapporten om svensk camping

Källa: scr.se

Res Eko – Res och Upplev Sverige mer!

Vi på Res Eko är en contentbyrå och besöksguide om hållbar turism i Sverige. Vi finns på webben, som tematidning och i sociala medier. Vårt syfte är få fler konsumenter att resa och uppleva Sverige mer klimatsmart. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna med målen demokrati, jämställdhet och hållbar utveckling för alla. Vi inspirerar och peppar varandra! Tagga din resa med #reseko @reseko.se

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta och nå ut med er story. Klicka här för mer information.

Res Eko klubben
Bli prenumerant, få senaste nyheterna och exklusiva rabatter helt gratis!