Välkommen! Res säkert, följ Folkhälsomyndigheten klicka här.
Foto: Linda Åkerberg

Årets äventyrare 2019

Utmärkelsen Årets Äventyrare startade 2005 och utser varje år en manlig och en kvinnlig vinnare för enastående prestationer inom begreppet äventyr. Det finns människor som utför de mest häpnadsväckande äventyr under året och genom utmärkelsen vill vi belysa den lust och beslutsamhet som dessa människor besitter och som visar att ingenting är omöjligt. För att bli nominerad till Årets Äventyrare ska man ha genomfört ett äventyr ute i naturen någonstans i världen under det senaste året. De nominerade behöver inte vara kända sen tidigare, utan utmärkelsen är öppen för alla.

Den prestigefulla utmärkelsen Årets Äventyrare syftar till att lyfta fram och tydliggöra äventyret som ett fenomen, men också den lust och beslutsamhet som äventyrarna besitter och som visar att ingenting är omöjligt. I år är det Anders Eriksson och Linda Åkerberg som får ta emot det ärofyllda priset som 2019 års manliga respektive kvinnliga äventyrare.

– Både Anders och Linda har genomfört fantastiska äventyr som tagit dem till nya och spännande platser i Sverige och runt om i hela världen. Ihärdighet, ensamhet men också många möten, har påverkat deras äventyr. Att vara ute så pass länge kräver vilja, planering och driv. Båda har genomfört sina expeditioner med bravur, noggrannhet och med ett stort hjärta, säger Fredrik Erixon, grundare Årets Äventyr AB.

Linda Åkerberg
Linda Åkerberg. Foto: Tony Öien

Linda Åkerberg tilldelas priset för sin resa från Smygehuk i söder till Treriksröset i norr och att hon på vägen tagit sig genom Sveriges alla 25 landskap helt för egen maskin. Den 1 juni inleddes äventyret och fyra månader senare hade Linda, som första svensk, tagit sig för egen maskin till fots på cykel och med kajak genom Sveriges alla 25 landskap. Totalt 485 mil. Målet var också att utforska möjlighet till äventyr i vårt fina land utan att behöva resa och påverka miljön.

Anders Eriksson

Anders Eriksson tilldelas priset för att som första svensk seglat runt jorden. Han gjorde det själv och utan stopp. Seglingen inleddes den 21 juni 2018 och pågick i 223 dagar. Anders, som är 61 år och gammal sjökapten, kände att det var dags för ett äventyr. Med sparsamma ransoner av både vatten och mat tog han sig från Ljungskile via Kanarieöarna, förbi Sydafrika, söder om Australien och sedan norrut över Atlanten för att till slut återvända till Ljungskile. En lång seglats som tog kaptenen över de sju haven och på ett inspirerande äventyr.

Foto: Anders Eriksson

Källa: aretsaventyrare.se

Res Eko – Res och Upplev Sverige mer!

Vi på Res Eko är en contentbyrå och besöksguide om hållbar turism i Sverige. Vi finns på webben, som tematidning och i sociala medier. Vårt syfte är få fler konsumenter att resa och uppleva Sverige mer klimatsmart. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna med målen demokrati, jämställdhet och hållbar utveckling för alla. Vi inspirerar och peppar varandra! Tagga din resa med #reseko @reseko.se

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta och nå ut med er story. Klicka här för mer information.

Res Eko klubben
Bli prenumerant, få senaste nyheterna och exklusiva rabatter helt gratis!