Välkommen! Res säkert, följ Folkhälsomyndigheten klicka här.
Det finns gott om fina cykelleder och -stigar runt Piteå för härliga naturupplevelser. Foto Ann-Sofie Boman

Cykelintresset i Piteå växer och leder inventeras

Intresset för aktiva naturupplevelser är en stark turismtrend och cykelintresset ökar både i Sverige och internationellt. Även i Piteå är intresset stort, aktiva cyklister många och nya cykelleder skapas allt eftersom. I projektet Cyklande Piteå – MTB och cykelleder i Piteå ska utbudet av leder inventeras så att cykling kan blir ännu ett ben för Piteås besöksnäring.

Det finns många eldsjälar som skapar nya cykelleder, främst för mountainbike, i skogarna runt Piteå. Även utanför staden finns stora möjligheter till rolig cykling. Men för att gemene man och även Piteås besökare ska hitta till våra härliga leder måste lederna skyltas och läggas in i kartor. Först då blir cykelpiteå attraktivt och tillgängligt för allmänheten.

Projektet Cyklande Piteå – MTB och cykelleder i Piteå är uppdelat i flera faser. Det startade redan 2017 och har nu kommit fram till steg 2 som sträcker sig fram till 2021. Det är ett leaderprojekt inom ramen för EU:s Leaderområde Spira Mare. Även Jordbruksverket är med och finansierar satsningen. I projektet ligger fokus på att samla och marknadsföra befintliga cykelleder, inte att skapa nya.

– Tanken bakom projektet är att skapa bättre förutsättningar för att fler ska hitta ut och uppleva naturen med cykel. Det känns fantastiskt roligt. Kanske kan vi utveckla Vandra i Piteå-kortet till en cykelvariant där vi lyfter fram fina utflyktsmål som man kan nå med cykel, säger Terese Lindbäck, projektägare hos kultur, park och fritid.

Med en samlad information om cykelmöjligheterna i Piteå – både leder, depåer och uthyrningsmöjligheter – ökar också förutsättningar för landsbygdsutveckling genom affärs- och produktutveckling av cykelturism.

– Det finns entusiaster som gör nya leder löpande, både stadsnära och i byarna. Det vore toppen om vi kan samla det totala utbudet och visa upp att Piteå är en riktig cykelstad, säger Terese. Hon uppmanar de som skapat leder att höra av sig, så att lederna kan integreras i det material som projektet ska ta fram i form av kartor och informationsmaterial.

Källa: pitea.se/cyklandepitea

Res Eko – Res och Upplev Sverige mer!

Vi på Res Eko är en contentbyrå och besöksguide om hållbar turism i Sverige. Vi finns på webben, som tematidning och i sociala medier. Vårt syfte är få fler konsumenter att resa och uppleva Sverige mer klimatsmart. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna med målen demokrati, jämställdhet och hållbar utveckling för alla. Vi inspirerar och peppar varandra! Tagga din resa med #reseko @reseko.se

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta och nå ut med er story. Klicka här för mer information.

Res Eko klubben
Bli prenumerant, få senaste nyheterna och exklusiva rabatter helt gratis!