Välkommen! Res säkert, följ Folkhälsomyndigheten klicka här.

Förläng svemesterkänslan i höst

Sommaren börjar gå mot sitt slut, men det betyder inte att du behöver släppa taget om den där sköna svemesterkänslan. Populära resmål blir oftast ännu lite härligare senare på säsongen, när tempot slår av på takten och lugnet infinner sig. Och vill du inte resa så långt finns massor av pärlor runt om i landet som passar perfekt att upptäcka över en helg. Här kommer våra tio bästa tips på hur du förlänger svemesterkänslan i höst!

Egentid vid Söderåsens Nationalpark

frukost i Söderåsen
Behöver du en semester efter semestern? STF Villa Söderåsen är en perfekt plats för dig som vill tanka på med ny energi och egen tid. Vandra i kravlös och vidunderlig natur i Söderåsens Nationalpark, unna dig en välgörande massage av certifierad massör och övernatta i pensionatets vackraste balkongrum. Sängen är bäddad och klar i skönaste ekolinne, och efter en härlig natts sömn väntar en KRAV- certifierad frukost med massor av goda härligheter.

Boka Egentid vid Söderåsen


Magiska höstvyer vid Langas strandkant

spegelbild på sjön langas
Att kliva av båten efter båtturen över Langas till Saltoluokta är en svårslagen känsla. På bara en kvart färdas du från bilvägen och busshållplatsen i Kebnats, över till väglöst land och ett lugn som går att ta på. Här bor du mitt i äventyret, precis i utkanten av det stora världsarvsområdet Laponia, och med Kungsleden utanför dörren. Möjligheterna till vandring och storslagna naturupplevelser är närmast oändliga. Ge dig ut på en längre tur, gör dagsvandringar i varierande längd, eller promenera ner till strandkanten med en bok och njut av höstfärgerna som doppar sig i sjön Langas. Chansen är stor att detta blir din vackraste utsikt i år!

Boka Höstvyer vid Langas


Spana efter fladdermöss i Bråtadal

grönska i skog vid Bråtadal
Sensommaren och hösten brukar vara en perfekt tid på året att testa på något nytt. Har du inte spanat på fladdermöss tidigare kanske det är nu du ska göra slag i saken! Området kring Bråtadal är en populär plats bland fladdermöss, och under natten flyger de nästintill ljudlöst omkring i naturen. Ge dig ut på en spännande utflykt i mörkret och speja efter dem när de är som mest aktiva. Med ultraljudsdetektor kan du höra deras läten, och kanske lyckas du även identifiera dem. Ta på dig pannlampan, slå dig ner på en stubbe och avnjut enkel matsäck och naturens stillhet.

Boka Spana fladdermöss i Bråtadal


Paddla kajak i Söderhamns idylliska skärgård

röda stugor vid rönnskär
Upptäck Söderhamns magiska skärgård från kajaken och övernatta i idyllisk skärgårdsmiljö på ön Rönnskär. Efter en dag på havet njuter du av sprakande brasa och magnifik utsikt uppe i vandrarhemmets utkik med fönster i alla väderstreck. För maxad mysfaktor finns även en vedeldad bastu med relax och panoramafönster precis vid havskanten.

Boka Paddla i Söderhamn


Testa på havsöringsfiske på Öland

fiskespö
Med drygt 30 mils kust är havet alltid nära på Öland, och runt ön simmar kanske världens största havsöringar. Tillsammans med en lokal guide får du chans att testa fiskelyckan under en heldagstur, där du förutom experttips och trevligt sällskap även bjuds på varm lagad lunch. Givetvis ges även tid till fiske på egen hand, vi tipsar gärna om öns bästa fiskevatten. Efter en dag vid havet väntar en rejäl buffémiddag på STF Bo pensionat. Här lagas mat från grunden med fokus från närproducerade råvaror, vilket även genomsyrar den generösa frukostbuffén som är fylld av gårdens egna delikatesser.

Boka Havsöringsfiska på Öland


Kontrastrik höstvandring längs Jämtlandstriangeln

tältare i höstlandskap
Sensommaren och hösten är en perfekt period att vandra den omtyckta Jämtlandstriangeln. Fjället visar upp sig från sin kanske bästa sida med sprakande höstfärger och klar luft. Dessutom är tempot lugnare med färre besökare, speciellt under söndag till onsdag. Vill du komma än närmare höstfjället kan du med fördel kombinera bekvämt boende på Storulvån med tältnätter på Sylarna och Blåhammaren. Ett kontrastrikt äventyr som rymmer både skön säng, välsmakande middag och frukost under bar himmel med bästa tänkbara fjällutsikt. Tält och övrig utrustning finns att hyra via Outdoor Buddies, och hämtas och återlämnas på Storulvåns Fjällstation.

Boka Höstvandra Jämtlandstriangeln


Yoga, mindfulness och vandring på Österlen

kvinnna gående mot strand
I september, när sensommarvärmen hänger kvar, möter du ett vackert och rofyllt Österlen. Häng med på en avkopplande långhelg med fokus på lugn yoga, mindfulness, glad gemenskap och skönt vilsamma vandringar tillsammans med yogaläraren Barbara Frilund-Ekberg. Vi startar dagen med yoga eller qigong samt en god hälsosam frukost. Sen väntar lugn vandring längs havet och i susande bokskog. Under vandringen, då vi även mediterar eller gör någon övning, fokuserar vi på våra sinnen och intryck. Dagarna går i en vilsam takt och du får varje dag egen tid att bara vara, promenera eller åka iväg på egen upptäcktsfärd.

Boka Mindfulness på Österlen


Färgsprakande höstnyanser i Abisko

sjö omgiven av höstfärgade löv
Hösten är en fantastisk tid att upptäcka Abisko. Abiskojåkka och Torneträsk kantas av tusentals toner av rött, gult och orange. På fjällstationen är tempot lite lugnare. Och utanför dörren väntar en mångfald av upptäckter. Ta liften upp på Nuolja och häng med på en guidad panoramavandring med milsvida och färgsprakande fjällvyer. Låt dig hänföras av den magiska Trollsjöns skimmer efter en naturskön vandring genom Kärkevagges majestätiska dalgång, och njut av en picknick vid Abiskojåkkas klippor. Missa inte heller den vedeldade bastun som värmer extra skönt under höstkvällarna, kanske vågar du dig till och med på ett dopp i Torneträsk efteråt.

Boka Höstnyanser i Abisko


Upptäck Lugnåsberget från cykelsadeln

tre cyklister
På trevliga Lugnåsberget upplever du naturen i eget tempo. Lite trafik, vindlande grusvägar, vackra utsikter, spännande miljöer och korta avstånd gör detta till ett perfekt område att upptäcka på cykel. Kör ner till sjön Vristulven för ett stilla dopp eller trampa upp på toppen av berget med utsikt över både Vänern, Kinnekulle och Billingen. På en timme cyklar du in till Mariestad, kanske för ett besök i Universitetsparken, residensön med museum och en lunch i någon av bodarna i populära gästhamnen. Vill du cykla ännu längre går Biosfärleden mellan Kinnekulle och Mariestad några km från vandrarhemmet, och till Göta kanal är det 5 mil via sjön Östen. Glöm inte bort energipåfyllning bara, med Lugnåsbergets lokalproducerade matkorg nedpackad orkar du trampa länge.

Boka Cykla i Lugnåsberget


Höstvandring i Orsa

blommor i skymning
Häng med på höstvandring i Orsa, och njut av en kontrastrik helg fylld av både aktivitet och vila. Vi fyller dagarna med yogapass på morgonen och går sedan på vandring på berg, i skog och bland fäbodar under dagen. I området runt Orsa finns både natur och kultur att upptäcka, och vår guide ser till att vi får uppleva områdets finaste smultronställen. Tillbaka på kvällen lagar och avnjuter vi gemensamt kvällens middag.

Boka Höstvandra i Orsa

Res Eko – Res och Upplev Sverige mer!

Vi på Res Eko är en contentbyrå och besöksguide om hållbar turism i Sverige. Vi finns på webben, som tematidning och i sociala medier. Vårt syfte är få fler konsumenter att resa och uppleva Sverige mer klimatsmart. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna med målen demokrati, jämställdhet och hållbar utveckling för alla. Vi inspirerar och peppar varandra! Tagga din resa med #reseko @reseko.se

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta och nå ut med er story. Klicka här för mer information.

Res Eko klubben
Bli prenumerant, få senaste nyheterna och exklusiva rabatter helt gratis!