Välkommen! Res säkert, följ Folkhälsomyndigheten klicka här.

Hajk vill sätta vardagliga äventyr i fokus

Nya klädmärket Hajk vill sätta vardagliga äventyr i fokus – med tidlösa och stilfulla friluftskläder. Grundarna Johan Lindsjö och Johannes Wulcan har en bakgrund från finans och management på flera välkända svenska bolag som Nelly.com och Mölnlycke Health Care. Sedan 2019 driver de en startup på heltid och våren 2020 lanserades varumärket Hajk.

– Vi har båda erfarenhet av långa arbetsveckor i högt tempo och kände ett behov av att komplettera vardagen med att spendera mer tid i naturen för att gynna hälsa, kreativitet, och tid till reflektion. Men vi upplevde att det saknades snygga och stilrena friluftskläder som kunde komplettera en vardagsgarderob bestående av modeplagg med begränsad funktion, säger Johan Lindsjö.

Det blev grunden till nya varumärket Hajk, som vill inspirera människor till att njuta av naturen i vardagen genom att erbjuda stilfulla, funktionella och hållbara outdoorplagg.

– Vi tror att många med oss känner att de vill få mer tid till att njuta av naturen, inte minst för alla positiva effekter det har på välmående och hälsa. Med våra plagg och genom vår vision att inspirera till vardagliga äventyr vill vi underlätta för människor att vistas ute närsomhelst under veckan, året runt, säger Johan.

Hajk lanserades via bolagets egen e-handel i februari 2020, och kunderna har visat stor uppskattning för plaggen. Inte minst har det varit positiva reaktioner kring bolagets sätt att tänka hållbarhet.

– För oss var det en självklarhet att starta ett varumärke där hållbarhet är en central del i allt vi gör. Tidigt utformade vi en strategi för hur vi vill designa och producera hållbara plagg. Vi kan och kommer bli ännu bättre, samtidigt lär vi oss hela tiden, men vi har redan kommit en bra bit på vägen, säger Johannes Wulcan.

Kläderna är designade och tillverkade utifrån fyra grundprinciper; material av hög kvalité, ett sortiment som inte är bundet till säsonger eller snabba trender, återvunna och återvinningsbara material i fokus, och en transparent produktionskedja med närproduktion i Europa.

Hajk’s kollektion består idag av fem stilrena funktionsplagg för män; byxa, ulljacka, fleecetröja, t- shirt och mössa. Men planen är att bredda sortimenten med fler plagg redan under vintern, och målsättningen är även att släppa en damkollektion under slutet av nästa år.

-Idag designar vi kläder för män, men ambitionen är att släppa en damkollektion redan under nästa år då vi ser att intresset är stort även från kvinnor. Vi får många förfrågningar från den målgruppen just nu, säger Johannes.

Bolagets strategi är online-first med en distribution direct-to-consumer via den egna e-handeln, hajkclothing.com.

– Vi vill alltid ge vår kund en bra deal, utan kampanjer eller rabatter. Genom att ta bort mellanhänder kan vi erbjuda Europa-producerade friluftskläder av hög kvalité och i hållbara material till ett bra pris. Vi arbetar därför utifrån en tydlig digital närvaro med e-handel som primär försäljningskanal och med ett nätverk av noga utvalda varumärkesambassadörer, som hjälper oss förmedla vår vision om vardagliga äventyr via sociala plattformar, säger Johan.

Den långsiktiga målsättningen för bolaget är att bli en internationell aktör, men nästa steg är att ta klivet från startupprojekt till att etablera sig, i första hand, på den nordiska marknaden.

– Utöver att bredda sortimentet, kommer vi under vintern öka våra marknadsaktiviteter genom samarbeten och annonsering. Det är Sverige som är huvudmarknaden just nu och där har vi majoriteten av vår omsättning. Under 2021 kommer vi investera i språkstöd och marknadsföring för att testa vårt erbjudande på fler marknader, säger Johannes.

Läs mer på www.hajkclothing.com

Res Eko – Res och Upplev Sverige mer!

Vi på Res Eko är en contentbyrå och besöksguide om hållbar turism i Sverige. Vi finns på webben, som tematidning och i sociala medier. Vårt syfte är få fler konsumenter att resa och uppleva Sverige mer klimatsmart. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna med målen demokrati, jämställdhet och hållbar utveckling för alla. Vi inspirerar och peppar varandra! Tagga din resa med #reseko @reseko.se

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta och nå ut med er story. Klicka här för mer information.

Res Eko klubben
Bli prenumerant, få senaste nyheterna och exklusiva rabatter helt gratis!