Välkommen! Res säkert, följ Folkhälsomyndigheten klicka här.

Tips och råd för heminredning

Det finns ett stort intresse för heminredning i Sverige, men det som inte syns i inredningstidningar och på möbelvaruhus är den långa kedjan från råvara till färdig produkt som är förknippad med många sociala och miljömässiga problem. Möbler och hemtextil tillverkas ofta i låglöneländer där lagar om arbetstider, löner, organisationsfrihet och arbetsmiljö ofta överträds. Trädgårdsmöbler tillverkas ofta av tropiskt trä från avverkad regnskog och tillverkning av hemtextil orsakar stora utsläpp av kemikalier och vattenbrist som får både sociala och miljömässiga konsekvenser.

Tips för en medveten konsumtion av heminredning
  • Fundera över om du verkligen behöver köpa nya möbler eller om du kan göra om de möbler du redan har genom att byta tyg eller måla om istället.
  • Köp gärna begagnade möbler istället för nya, du sparar på miljön och din egen hälsa eftersom nyproducerat ofta innehåller kemikalier och andra hälsoskadliga ämnen.
  • Använd medvetenkonsumtions ekoguide för att hitta second hand-butiker och butiker med schysst tillverkad inredning.
  • Titta efter miljömärkningar (se nedan) när du ska köpa hemtextil för att undvika onödiga kemikalier både i tillverkningen och i den färdiga produkten.
  • Leta efter alternativ till tropiskt trä och välj FSC-certifierade möbler om de är gjorda av tropiskt trä som mahogny och teak.
  • Våga fråga i butiken var och hur varan du vill köpa är tillverkad.
  • När du köper stearinljus, köp gärna Svanenmärkta. Läs mer om Svanenmärkta ljus och vilken miljöpåverkan stearinljus har här. Många stearinljus och värmeljus innehåller ocertifierad palmolja som bidrar till skövling av regnskog för att anlägga plantager. Om du är vegan eller helt enkelt tycker det är viktigt att ljusen inte kommer från animaliska källor finns en guide över veganska ljus här.

Källa: medvetenkonsumtion

Res Eko – Res och Upplev Sverige mer!

Vi på Res Eko är en contentbyrå och besöksguide om hållbar turism i Sverige. Vi finns på webben, som tematidning och i sociala medier. Vårt syfte är få fler konsumenter att resa och uppleva Sverige mer klimatsmart. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna med målen demokrati, jämställdhet och hållbar utveckling för alla. Vi inspirerar och peppar varandra! Tagga din resa med #reseko @reseko.se

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta och nå ut med er story. Klicka här för mer information.

Res Eko klubben
Bli prenumerant, få senaste nyheterna och exklusiva rabatter helt gratis!