Välkommen! Res säkert, följ Folkhälsomyndigheten klicka här.
backpack commute commuters locomotive

Inlandsbanan och Norrtåg lanserar gemensamt tågluffarkort

I sommar passar det extra bra att semestra i Sverige. Nu lanserar Norrtåg och Inlandsbanan möjligheten att upptäcka norra Sverige, både kust och inland, obegränsat under två veckor med Swedrail-kortet. Totalt erbjuds sommarresenärerna fri tillgång till 250 mil järnväg från Kiruna i norr till Kristinehamn i söder.

Att Folkhälsomyndigheten hävt de tidigare reserestriktionerna gällande resor i Sverige innebär att efterfrågan på tågresor och resor generellt i Sverige ökat. Därför satsar Norrtåg och Inlandsbanan på att tillgängliggöra norra Sverige med ett gemensamt tågluffarkort, Swedrail, som innebär fritt resande längs Inlandsbanan och på Norrtågs linjer.

– I och med samarbetet med Norrtåg utökar vi kapaciteten och kan gemensamt erbjuda våra resenärer hela 250 mil järnväg för att kunna upptäcka det som brukar kallas Europas sista vildmark med vild och vacker natur. Mitt bästa restips är att ta kustvägen upp och Inlandsbanan ner. Se landskapet skifta färg och form ända ner till hjärtat av Kristinehamn. Njut av vad naturen ger samtidigt som du finner ro, säger Elena Jönsson, Chef på Destination Inlandsbanan AB.

För att kunna erbjuda trygga och säkra resor och undvika smittspridning så rekommenderas resenärerna att boka sittplats ombord på inlandsbanans tåg. Detta för att kunna förhålla sig till den fysiska distanseringen som myndigheter rekommenderar genom att begränsa antalet platser ombord. På Norrtåg som har ett större antal avgångar behöver ingen platsbokning göras. Det finns alltid en tågvärd på plats för att hjälpa till att sprida ut resenärerna ombord och som resenär kan du vända dig till kundtjänst för att få hjälp att välja avgångar med mindre risk för trängsel.

Hållbara upplevelser på järnväg
För den som vill åka miljövänligt är tåget ett enkelt val. På bara ett grams utsläpp koldioxid kommer du 30 mil med tåget, medan bilen inte hinner längre än 16 meter.

Norrtågs linjer trafikeras av Vy på elektrifierad järnväg. På Inlandsbanan som är oelektrifierad drivs fordonen sedan 2019 på förnyelsebart drivmedel, HVO som ger upp till 90% lägre utsläpp av växthusgaser (CO2) än vanlig diesel.

Renässans för tågresande
Sett till Sverige i stort har intresset för tågsemester ökat avsevärt. Den aktiva Facebookgruppen Tågsemestergruppen har på kort tid fått fler än 113 000 medlemmar, och trycket på klimatsmarta resealternativ i Sverige är stort. Och norra Sverige har inte bara fantastisk natur med spektakulära vandringsleder att bjuda på. Förutom möjligheten att uppleva midnattssol och den geografiska polcirkeln så hittas här också lyxdestinationer som Treehotel och Arctic Bath utanför Boden, prisade matupplevelser som lockar internationella finsmakare, fartfyllda äventyr för stora och små samt en unik skärgård.

– Det finns gott om äventyr i Norrland, och med detta samarbete gör vi det enklare för människor att på ett hållbart sätt upptäcka vad vi har att erbjuda, säger Christer Berglund, Affärschef på Vy Tåg AB.

Fakta om Swedrail
Kortet som är digitalt och personligt kostar 2 995 kr. Det köps hos både Norrtåg.se och Inlandsbanan.se, samt hos respektive försäljningscenter. 

Två barn till och med 15 år reser gratis i vuxens sällskap, ungdomar 16–25 år erhåller 25% rabatt

Kortet gäller för obegränsat resande i två veckor mellan 6 juli – 16 augusti på hela Inlandsbanan, från Kristinehamn till Gällivare, samt alla Norrtågs linjer. Dvs Sundsvall – Storlien, Sundsvall – Umeå, Umeå – Lycksele, Umeå – Vännäs, Umeå – Luleå, Luleå – Boden och Luleå – Kiruna.

Läs mer samt se linjekarta här

Res Eko – Res och Upplev Sverige mer!

Vi på Res Eko är en contentbyrå och besöksguide om hållbar turism i Sverige. Vi finns på webben, som tematidning och i sociala medier. Vårt syfte är få fler konsumenter att resa och uppleva Sverige mer klimatsmart. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna med målen demokrati, jämställdhet och hållbar utveckling för alla. Vi inspirerar och peppar varandra! Tagga din resa med #reseko @reseko.se

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta och nå ut med er story. Klicka här för mer information.

Res Eko klubben
Bli prenumerant, få senaste nyheterna och exklusiva rabatter helt gratis!