Välkommen! Res säkert, följ Folkhälsomyndigheten klicka här.
Foto: press

Intervju med Kolmårdens VD Christine Karmfalk

Destination Kolmården består av Kolmårdens Djurpark och Vildmarkshotellet. Kolmårdens Djurpark öppnades 1965 och är idag Nordens största djurpark. En av de bärande idéerna på Kolmården är att vara en upplevelsepark med en mängd upplevelser för en bred målgrupp. På Kolmården står djuren i centrum i syfte att öka engagemang och kännedom om djurens liv och förutsättningar. Kolmården stödjer även projekt för utrotningshotade djur, bedriver egen forskning och är en utbildningsresurs för Sveriges skolor.

Vildmarkshotellet är ett 4-stjärnigt möteshotell vid Bråvikens strand som riktar sig till både privatpersoner och företag. Hotellet har 213 rum, en restaurang, bad-, spa- & relaxavdelning, konferensavdelning, nattklubb samt en barnavdelning med lekrum. Kolmården är en del av Parks and Resorts, Nordens ledande aktör inom upplevelseindustrin. I gruppen ingår några av Sveriges mest populära resmål; Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland. Kolmården har vuxit mycket dom senaste åren och 2019 blev ett rekordår! 2020 blev tyvärr ett annorlunda med en omsorgsfull öppning men som ändå gick att genomföra. Vi fick en pratstund med Kolmårdens VD Christine Karmfalk om framtiden och hur dom arbetar för hållbar turism…

Vad är det bästa med att vara VD på Kolmården?

Det är ett väldigt roligt och omväxlande uppdrag. Verksamheten består av många olika delar förutom själva djurdelen – hotell, restauranger, butiker, konferens, underhåll, lager & logistik, fastigheter, utbildning, teatrar, gästservice osv. Dessutom är djurdelen uppdelad i olika sektioner och där samarbetar vi även med aktörer runt hela Europa. Man måste älska att ha många bollar i luften och ha riktigt duktiga människor omkring sig som VD för Kolmården. Jag brukar säga att det inte är ett jobb att vara VD på Kolmården, det är ett privilegium.

Vad ser du mest framemot 2021? Kan du avslöja några nyheter?

Främst hoppas jag att vi får kontroll på pandemin så vi alla slipper oroa oss för våra nära & kära och att vi kan återgå till ett mer normalt samhälle. Blir så fallet 2021 så ser jag fram mot att öppna Bamses värld igen, det är så efterlängtat av våra besökare. Vi kommer ha en helt ny Bamseteater som passande nog handlar om ”hemester”.

Vad ska man tänka på att packa med sig inför sitt besök till Kolmården?

Ta med en extra tröja är nog mitt bästa tips. Det brukar vara en överraskning för många att det är lite kallare här ute. Vi ligger högt upp på ett berg och nära havet så det kan vara lite kyligare än inne i stan.

Hur är ni en hållbar destination?

Alla vi som arbetar på Kolmården är högst medvetna om effekterna på vårt klimat i och med att det påverkar våra djurs naturliga levnadsmiljöer och deras chanser att överleva i det vilda. För oss är miljön en riktig hjärtefråga som vi alla brinner för och kontinuerligt arbetar för och med. Samtidigt har vi en av världens största djurparker och anläggningen byggdes på 60-talet så vi har gott om utmaningar kvar att lösa.

Vi får många kommentarer från våra gäster om att vi tar källsortering på allvar och vi har successivt byggt ut det så vi har full källsortering vid alla matplatser. 2021 kommer vi arbeta vidare med fik och kiosker. Vi driver ett koncerngemensamt koncept för att minska matsvinnet som har varit väldigt framgångsrikt. Under 2020 har vi bytt ut drivmedlet i våra fordon från diesel till HVO. För våra gäster har vi utökat antalet laddplatser för eldrivna fordon. Kort sagt, vi jobbar med stor iver på alla fronter för att göra allt vi kan för att ha så liten miljöpåverkan som möjligt!

Sedan är det ju så att vi i vår verksamhet arbetar med att bevara utrotningshotade djur, forska om samt utbilda människor kring djur & natur. Vi arbetar även med internationella projekt för att återställa levnadsmiljöer och bevara djur i sina naturliga levnadsmiljöer. Vi betalar exempelvis lön till en kvinnlig skogvaktare i Nepal för att skydda de röda pandornas levnadsområden och de senaste åren har de faktiskt ökat i antal vilket är oerhört glädjande. Allt vårt bevarandearbete finansieras av våra gäster så genom att komma till oss så gör man även något för att bevara utrotningshotade djur.

Hur försöker du själv att resa och leva mer klimatsmart?

Jag försöker rösta med plånboken, det vill säga välja produkter och tjänster som gör skillnad. Måste jag flyga så ser jag exempelvis till att det är ett bolag som forskar och utvecklar kring miljösmartare flyg för att främja deras arbete. Jag klimatkompenserar alla resor och har även privat gått över till HVO som drivmedel. Jag är nitisk när det gäller källsortering och äter oftast vegetarisk kost.

Vilken är dina 3 favorit destinationer i Sverige? (förutom Kolmården^^)

Jag älskar hav och skärgård, allra mest Arkösund & St Anna skärgård i Östergötland. Ska jag välja en stad blir det Stockholm och en nöjespark – ja då blir det nog en av mina systerparker inom koncernen (Gröna Lund, Skara Sommarland eller Furuviksparken). 

Res Eko – Res och Upplev Sverige mer!

Vi på Res Eko är en contentbyrå och besöksguide om hållbar turism i Sverige. Vi finns på webben, som tematidning och i sociala medier. Vårt syfte är få fler konsumenter att resa och uppleva Sverige mer klimatsmart. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna med målen demokrati, jämställdhet och hållbar utveckling för alla. Vi inspirerar och peppar varandra! Tagga din resa med #reseko @reseko.se

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta och nå ut med er story. Klicka här för mer information.

Res Eko klubben
Bli prenumerant, få senaste nyheterna och exklusiva rabatter helt gratis!