Välkommen! Res säkert, följ Folkhälsomyndigheten klicka här.

Tips och råd för kläder och skor

Modet förändras ständigt. Varje dag hängs nya plagg ut i butikerna och vi förväntas konsumera i samma takt. Kläder och skor är idag så billiga att ett plagg kan hamna i sopkorgen efter bara ett par användningar. Enligt Global fashion agenda omsätts över 15 000 miljarder kronor om året inom modeindustrin och det är en av världens största och smutsigaste industrier. Fast fashion är begreppet där man förklarar förändringen av modebranchen, från två kollektioner om året till ett uppskruvat tempo där det kan släppas ett 20-tal kollektioner varje år. 

Varje år köper vi 13 kilo textilier, samtidigt som slänger vi i genomsnitt 8 kilo kläder och textil i soptunnan per person i Sverige. Denna slit-och-släng-inställning till kläder och skor är inte hållbar och tär på jordens resurser.

I den här kategorin har vi samlat information om slit-och-släng-kulturens effekter på miljö och människor och tagit fram tips på hur du kan konsumera kläder och skor på ett mer hållbart sätt.

Tips för en medveten konsumtion av kläder
  • Minska din konsumtion av nyproducerade kläder och skor. Köp istället second hand, byt, hyr eller låna på ett klädbibliotek!
  • Titta efter miljö- och etiska märkningar om du köper nytt.
  • Satsa på kvalitet och sköt om dina kläder och skor så att de håller längre.
  • Stöd miljön och samtidigt din skräddare och skomakare – lämna in trasiga kläder, skor och stövlar för lagning i stället för att köpa nytt (även om det ibland i kronor kan bli lite dyrare).
  • Sy om, laga och lappa. 
  • Använd din konsumentmakt och fråga efter schysta alternativ i butiken. 

Källor: medvetenkonsumtion

Res Eko – Res och Upplev Sverige mer!

Vi på Res Eko är en contentbyrå och besöksguide om hållbar turism i Sverige. Vi finns på webben, som tematidning och i sociala medier. Vårt syfte är få fler konsumenter att resa och uppleva Sverige mer klimatsmart. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna med målen demokrati, jämställdhet och hållbar utveckling för alla. Vi inspirerar och peppar varandra! Tagga din resa med #reseko @reseko.se

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta och nå ut med er story. Klicka här för mer information.

Res Eko klubben
Bli prenumerant, få senaste nyheterna och exklusiva rabatter helt gratis!