Välkommen! Res säkert, följ Folkhälsomyndigheten klicka här.
Foto: Svensk Cykling. Maria och Fredrik Elvåker i Linköping vintercyklar.

Linköping och Sverige är världsmästare i vintercykling

Sverige är bäst i världen på vintercykling i år också. Det står klart efter att den internationella tävlingen Winter BIke To Work Day avgjordes under en mycket kall Vintercyklingens dag, fredagen 12 februari.  Den stad som fick flest vintercyklister att anmäla sig till tävlingen var Linköping med fjolårets segrare Uppsala på andra plats, Umeå på tredje och Göteborg på fjärde. 

Temat för Vintercyklingens dag i år var “Stoppa smittan. Börja cykla”. Och att allt fler svenskar cyklar denna vintern för att undvika att smittas av covid-19 är tydligt. Företaget Eco-Counter, som levererar teknik för att mäta cykelpassager till svenska kommuner, kom med ny statistik under Vintercyklingens dag. Den visar att antalet cykelpassager under december och januari denna vinter var 5,5 procent fler än under samma månader för ett år sedan i de kommuner som använder deras teknik. Jämfört med samma månader för två år sedan är ökningen hela 36,3 procent. 

– Detta visar att cykeln är det självklara sättet att ta sig till jobbet, skolan och till fritidsaktiviteter för allt fler svenskar under hela året. Det beror på elcykelns framfart, på att allt fler värdesätter sin cykel och skaffar dubbdäck och på att många kommuner skapar bättre förutsättningar för att cykla året runt genom att sopsalta allt fler cykelvägar, säger Klas Elm, vd för Svensk Cykling. 

De svenska kommuner som nu hamnar i topp i den internationella tävlingen, där det gäller att få vintercyklister att registrerar att de cyklat under Vintercyklingens dag, använder sopsaltning som metod för att ta bort snö och is från cykelvägarna. 

Totalt var det 5 613 personer i världen som registrerade sin cykling under fredagen. Av dessa var omkring 2 100 svenskar, vilket innebär att Sverige var det land med flest registreringar. 

– De senaste dagarna har Sverige blivit världsmästare i skridskor, skidskytte och nu vintercykling. Heja Sverige, säger Klas Elm.

Maria och Fredrik Elvåker i Linköping var några av de Linköpingsbor som cyklade under Vintercyklingens dag. 

– Det var inga större problem att cykla som vanligt. Det värsta är när vädret pendlar mellan mildväder och frost. Då fryser det på under snön. Det är därför bra att Linköpings kommun sopsaltar så många cykelvägar så att man slipper det problemet, säger Maria Elvåker. 

– Cykeln är ett hälsosamt och miljövänligt sätt att ta sig fram. Nu är den också ett sätt för oss att komma bort från covid-19-pandemin. Det gör att de senaste årens trend med fler cyklister som cyklar under hela året kommer att fortsätta. Det behöver svenska kommuner, regioner och Trafikverket ta hänsyn till i sin planering och när de fördelar sina budgetar, säger Klas Elm. 

Se hela resultatet på https://winterbiketoworkday.org/.

Fakta

Vintercyklingens dag arrangerades i år för andra året i rad av Svensk Cykling. Svensk Cykling samlar de svenska cykelorganisationerna Cykelfrämjandet, Svenska Cykelstäder, Svenska Cykelförbundet, Cykelbranschen, Vätternrundan och Naturskyddsföreningen. Winter Bike To Work Day startades 2013 av kanadensaren Anders Swanson, som är styrelseledamot i Winter Cycling Federation och Velo Canada Bikes.  Hemsidan för att registrera sin vintercykling nås via vintercyklingensdag.se

Res Eko – Res och Upplev Sverige mer!

Vi på Res Eko är en contentbyrå och besöksguide om hållbar turism i Sverige. Vi finns på webben, som tematidning och i sociala medier. Vårt syfte är få fler konsumenter att resa och uppleva Sverige mer klimatsmart. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna med målen demokrati, jämställdhet och hållbar utveckling för alla. Vi inspirerar och peppar varandra! Tagga din resa med #reseko @reseko.se

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta och nå ut med er story. Klicka här för mer information.

Res Eko klubben
Bli prenumerant, få senaste nyheterna och exklusiva rabatter helt gratis!