Välkommen! Res säkert, följ Folkhälsomyndigheten klicka här.

Tips och råd för mat och förpackningar

Många våndas när de står vid frukt och grönsaksdisken i matbutiken. Ska jag ta den ekologiska varan som är förpackad i plast? Eller ska jag hellre ta den vara som inte är förpackad, men inte heller ekologisk? Vi har samlat lite fakta för att göra valet enklare.

 • Livsmedelsförpackningar står i snitt för bara ca 5% av produktens ekologiska fotavtryck.
 • EU har regler som säger att handlare tydligt måste märka ut frukt och grönsaker så att kunden skall kunna urskilja om en produkt kommer från ekologiskt eller konventionellt jordbruk. Man väljer att förpacka de ekologiska varorna eftersom man säljer mindre av dem, och på så sätt minskas mängden total plast. Men om vi hjälps åt att göra ekologiskt till normen så kan det till slut bli de icke-ekologiska som plastförpackas.
 • De handlare som endast säljer ekologiska varor/grönsaker måste inte använda förpackningar för att utskilja sina ekologiska produkter. Ju fler som köper ekologiskt, ju större chans vi får butiker som bara säljer ekologiskt.
 • Ekologiska frukt och grönsaker får enligt EU-regler heller inte kontamineras av icke-ekologiska. Detta kan dock även lösas med andra förpackningsmaterial eller med en annan uppdelning i butik och transport. Det kan dock vara svårt att hitta alternativa material som håller sig bra under just transporten.
 • I Sverige har flera handlare börjat använda såkallad bio-plast till sina förpackningar. Den tyska Miljömydigheten har dock konstaterat att om bio-plastik görs från grödor så är det inte mer miljövänligt, då jordbruket kräver så mycket energi och har så stort ekologiskt fotavtryck. Då är det effektivare att göra plast dierkt från olja än att först använda olja till att jordbruka (bränsle, konstgödsel) och sen göra plast. Men man kan även göra bio-plast av rest-produkter från matindustrin eller kompost, det är dock än så länge mindre vanligt.
 • Det är heller inte alltid så att förpackningar av kartong eller papper är bättre. Även om det är ett förnyelsebart material så krävs det mycket energi i produktionen. 
 • Det är alltså viktigare att fokusera på det ekologiska fotavtrycket av själva livsmedlet, eftersom det står för majoriteten av miljöpåverkan. Och sen såklart att ta hand om förpackningsmaterialet på ett ansvarsfullt sätt, det vill säga genom att slänga det i papperskorgen eller ännu hellre i återvinningen. Plastförpackningar hamnar bara i havet om vi inte tar hand om dem ordentligt på land.  Maten vi äter står för nästan en tredjedel av hushållets totala klimatpåverkan. Att göra medvetna val i mataffären är därför kanske det viktigaste vi kan göra i vardagen för att minska vår klimatpåverkan. 

En annan sak som också har stor negativ effekt på miljön är all mat vi slänger i onödan – så kallat matsvinn.

Tips för en medveten konsumtion av mat och dryck
 • Minska på köttet och ersätt det med vegetariska alternativ som baljväxter, spannmål, frön och nötter.
 • Minska på mejeriprodukter och ersätt dem med växtbaserade alternativ som t.ex. sojayoghurt, mandelmjölk och havregrädde.
 • Välj framförallt ekologisk mat och gärna även närproducerad. 
 • Släng ingen mat. När maten slängs går all energi som behövs för att producera den bokstavligen rakt ner i soporna. Det gör också pengarna du köpte maten för.

Källor: sverigeskonsumenter.se, svt.se, medvetenkonsumtion

Res Eko – Res och Upplev Sverige mer!

Vi på Res Eko är en contentbyrå och besöksguide om hållbar turism i Sverige. Vi finns på webben, som tematidning och i sociala medier. Vårt syfte är få fler konsumenter att resa och uppleva Sverige mer klimatsmart. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna med målen demokrati, jämställdhet och hållbar utveckling för alla. Vi inspirerar och peppar varandra! Tagga din resa med #reseko @reseko.se

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta och nå ut med er story. Klicka här för mer information.

Res Eko klubben
Bli prenumerant, få senaste nyheterna och exklusiva rabatter helt gratis!