Välkommen! Res säkert, följ Folkhälsomyndigheten klicka här.

Rekordsiffror för ekomat i Europa

Europeiska konsumenter spenderar allt mer på ekologisk mat enligt färska siffror från FiBL som branschorganisationen Organic Sweden delar med sig av i ett pressmeddelande. Tyskland den största marknaden för ekologiska livsmedel i Europa, med ett värde på 10,9 miljarder euro. Frankrike utmärker sig också med en tillväxt på över 15 procent.

I Sverige är andelen ekologiska livsmedel av den totala livsmedelsförsäljningen 9 procent, vilket placerar oss på tredje plats efter Danmark, 11,5 procent, och Schweiz, 10 procent. Också när det gäller konsumtionen av ekologiskt per capita ligger Sverige på tredje plats efter Danmark och Schweiz.

Den ekologiska jordbruksarealen ökade med 1,25 miljoner hektar i hela Europa, vilket motsvarar en ökning med 8,7 procent. Mer än 15,6 miljoner hektar jordbruksmark i Europa är nu ekologiskt certifierad. Den totala andelen ekologisk jordbruksareal uppgår därmed till 3,1 procent i Europa och till 7,7 procent inom EU.

Spanien har den till ytan största ekologiska jordbruksarealen medan Liechtenstein har den största andelen ekologisk jordbruksmark. Antalet ekologiska lantbrukare uppgår till 420 000 i Europa medan antalet ekologiska förädlingsföretag uppgår till 76 000, varav de flesta finns i Italien.

Källa: organicsweden.se, livsmedel.se

Res Eko – Res och Upplev Sverige mer!

Vi på Res Eko är en contentbyrå och besöksguide om hållbar turism i Sverige. Vi finns på webben, som tematidning och i sociala medier. Vårt syfte är få fler konsumenter att resa och uppleva Sverige mer klimatsmart. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna med målen demokrati, jämställdhet och hållbar utveckling för alla. Vi inspirerar och peppar varandra! Tagga din resa med #reseko @reseko.se

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta och nå ut med er story. Klicka här för mer information.

Res Eko klubben
Bli prenumerant, få senaste nyheterna och exklusiva rabatter helt gratis!