Välkommen! Res säkert, följ Folkhälsomyndigheten klicka här.

Rekordskörd på Järvafältet när Orten Odlar

Hur mycket mat kan en ekologiskt odlad kolonilott på 100 kvadratmeter producera? Den frågan ställde vi oss i projektet Orten Odlar. Vi gav en av Järvafältets skickligaste odlare, det vill säga Zita Hoang i Ärvinge koloniförening, i uppdrag att odla och väga skörden under hela säsongen.

Det gjorde hon. Och nu har vi svaret – 859 kilo grönsaker. Det är några hundra kilo mer än vi trodde var möjligt och definitivt mer än alla tidigare resultat. Tills vidare hävdar vi därför att Zita är bäst i Sverige på avkastning.

Hennes skördesäsong blev sju månader. Hon startade i slutet av april och tog den sista skörden i slutet av november: koriander, grönkål, salladskål och spenat. Zita, som är ingenjör, är själv nöjd med skörden och förklarar resultatet så här:

-Planering och förodling är viktigt. När en bädd skördas har jag redan förodlade plantor som jag kan sätta ut direkt. Sedan undviker jag att odla växter som inte fungerar så bra i det här klimatet, som bittergurka och aubergin.

Odlingen har Zita med modersmjölken. Hon växte upp i en bondefamilj i södra Kina som odlade grönsaker med traditionella kinesiska metoder. De praktiserar hon i Sverige men anpassar dem till vårt klimat.

Initiativtagare till projektet är Peppar & Pumpa, ett nätverk av kolonister. Studiefrämjandet och Tensta konsthall är samarbetspartners.

  • -Vi vill rikta den gröna strålkastaren mot den stora odlingskunskap som finns bland kolonisterna på Järvafältet, säger Lena Israelsson från Nätverket Peppar & Pumpa. Samtidigt vill vi berätta om den sociala betydelse som förortens kolonilotter har.
  • Hon berättar att nätverket nu kommer att sammanställa alla rapporter från Zita och erfarenheter från kolonilotten för att alla fritidsodlare ska kunna testa metoderna.

Mer om Zitas odlingar finns att läsa på www.ortenodlar. Instagramkontot #ortenodlar berättar om Järvafältets alla odlare.

Har ni frågor om rekordodlingen, kontakta Lena Israelsson i Peppar & Pumpa, 0707-905955, lenai@comhem.se

Zitas Topp tio-grönsaker

1. Pumpa 219,1 kg

2. Squash 90,4 kg

3. Sparrissallat 78 ,9 kg

4 Salladskål 71,2 kg

5. Kinesisk gräslök 55,8 kg

6. Daikonrättika 53,2 kg

7. Gurka 50 kg

8. Chilipeppar/paprika 43,1

9. Potatis 40,5 kg

10. Störböna 25,9 kg

Instagram #ortenodlar

Källa: www.ortenodlar.se

Res Eko – Res och Upplev Sverige mer!

Vi på Res Eko är en contentbyrå och besöksguide om hållbar turism i Sverige. Vi finns på webben, som tematidning och i sociala medier. Vårt syfte är få fler konsumenter att resa och uppleva Sverige mer klimatsmart. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna med målen demokrati, jämställdhet och hållbar utveckling för alla. Vi inspirerar och peppar varandra! Tagga din resa med #reseko @reseko.se

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta och nå ut med er story. Klicka här för mer information.

Res Eko klubben
Bli prenumerant, få senaste nyheterna och exklusiva rabatter helt gratis!