Välkommen! Res säkert, följ Folkhälsomyndigheten klicka här.

Så reser du hållbart i Sverige

Besöksnäringen är en av de störst växande näringarna i Sverige och ett uttalat mål för branschen är att fördubbla omsättningen till 2020. Alltså ett ypperligt tillfälle att som konsument visa att det är viktigt att det sker på ett hållbart sätt! Att välja att semestra på hemmaplan minskar miljöpåverkan eftersom transportsträckan blir kortare. Sverige är dock ett avlångt land vilket kan innebära en del avstånd även när det gäller inrikesresor. Att välja ett miljövänligt sätt att åka till destinationen är inte heller det enda du kan göra för att som inrikesturist få en så miljösmart semester som möjligt.

Tips för hållbart resande i Sverige
Före resan:
 • Sverige har ett väl utbyggt tågnät, utnyttja det! Tunnelbanan drivs till 100 procent med förnybar energi från vatten- och vindkraft som är miljömärkt med Bra Miljöval. SJ:s tåg drivs till 100 % på förnybar energi. MTR Express har som ambition att ligga i framkant i sitt miljöarbete. Deras tåg är en av marknadens mest energisnåla tågtyper, som är upp till 40% mer energisnål (mätt i kWh/tågkm) än andra snabbtåg som trafikerar sträckan Göteborg-Stockholm. 
 • Välj bussen före bilen, men även bil är bättre än båt och flyg.
 • Välj boende som antingen har ett genomgående miljötänk eller som är miljöcertifierade. Se mer här.
 • Packa lätt. Genom att hyra kajaker eller cyklar, ta in på lokala vandrarhem och köpa lokalproducerad mat gynnar man den lokala turistnäringen.
Person ser ut över en sjö bredvid en parkerad cykel
Väl på plats:
 • Ta med ditt vanliga miljövett på semestern. Återvinningsmöjligheter är vida utbyggt i Sverige. Är det inte lätt att återvinna, påtala det för hotellet och researrangören.
 • Ät lokalproducerad och ekologisk mat.
 • Besök och uppmuntra lokala initiativ så att turismen ägs och drivs av människorna som bor på orten.
 • Ta dig runt med kollektivtrafik, hyr cykel/elcykel eller gå.
 • Upplev Sverige från sin bästa sida genom någon ekoturismarrangör. 
 • Värna vår allemansrätt och vår natur; plocka inte fridlysta blommor och fiska ej fredade fiskar.
 • Visa genom frågor och med plånboken att du uppskattar arrangörer som tänker hållbart.

Källa: medvetenkonsumtion

Res Eko – Res och Upplev Sverige mer!

Vi på Res Eko är en contentbyrå och besöksguide om hållbar turism i Sverige. Vi finns på webben, som tematidning och i sociala medier. Vårt syfte är få fler konsumenter att resa och uppleva Sverige mer klimatsmart. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna med målen demokrati, jämställdhet och hållbar utveckling för alla. Vi inspirerar och peppar varandra! Tagga din resa med #reseko @reseko.se

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta och nå ut med er story. Klicka här för mer information.

Res Eko klubben
Bli prenumerant, få senaste nyheterna och exklusiva rabatter helt gratis!