Välkommen! Res säkert, följ Folkhälsomyndigheten klicka här.

Så kan rätt belysning hjälpa dina växter i vinter

Våra krukväxter och hemmaodlingar kan lätt tappa energi och sloka under det mörka vinterhalvåret. Det är då lätt att vattna alldeles för mycket, vilket gör mer skada än nytta. Tricket är istället att använda belysning – här berättar vi hur.

Att dina växter blir ledsna vintertid beror på att de saknar sin energikälla – det vill säga ljuset. Enligt Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Ulriksdals Slottsträdgårdar, är växter lika människor i det hänseendet. Växter transpirerar (svettas) och i december–januari blir det bladfall när de transpirerar men saknar batteri för att fylla på med vätska.

– De flesta växterna inomhus härstammar från tropiska och subtropiska platser. Där är det varmt dygnet och året runt. Precis som hemma. Det som skiljer oss från tropikerna på vintern är ljuset, säger trädgårdsmästare Bosse Rappne till Aftonbladet.

Vanliga LED-lampor – ett bra val

Under den mörka årstiden behöver krukväxter och odlingar både lampljus och vila. LED-lampor är energieffektiva och blir inte heller så varma.

Att utnyttja det lilla dagsljus som ges är självklart viktigt. Men med hjälp av stödbelysning kan du bättra på oddsen till friska och pigga växter i vinter. Dessutom är hemmaodling året om inget bekymmer om du har tillräckligt med ljus. Det behöver inte heller vara särskilt krångligt – det handlar till stor del om energieffektiva LED-lampor i olika utförande.

På marknaden finns speciallampor som enligt egen utsago ska ”ge ökad växtkraft” eller ”stimulerar fotosyntes och klorofyllblandning”. Karl-Johan Bergstrand, som undervisar vid Sveriges lantbruksuniversitet SLU och forskar om odling med artificiellt ljus, menar dock att särskilda växtlampor inte är nödvändiga. Det viktiga är att det är vitt ljus.

– Det vita ljuset innehåller hela färgspektrat, vilket är det växterna behöver, säger Karl-Johan Bergstrand till testfakta.se.

LED-lampor är energieffektiva och blir inte heller så varma, vilket är en dubbel vinst i sammanhanget. Ett riktmärke är att välja ljuskällor med ett lumen-värde på minst 1 000, men gärna ännu mer.

Planerar du att övervintra medelhavsväxter i exempelvis källaren eller garaget där det är lite svalt? Då kan du med fördel välja en rejäl armatur som ger mycket ljus. I vardagsrummet vill du kanske av estetiska skäl inte ha ett lysrör – då fungerar vanliga LED-lampor alldeles utmärkt. Ett annat tips är att använda vanliga hängande fönsterlampor som växtbelysning. Välj gärna LED-lampor på uppåt 2 000 lumen eftersom de hänger en bit från växterna.

Glöm inte att låta växterna vila

Krukväxter och odlingar behöver få lampljus i ungefär 12–16 timmar om dygnet sedan behöver de vila. Ett tips är att låta belysningen vara på under dagen och sedan vila på natten. Då blir det dubbla mängden ljus, både uteljus och lampljus, vilket enligt Bosse Rappne brukar bli väldigt bra. Genom att installera en timer slipper du hålla reda på när du ska tända och släcka.

Men hur nära ska lampan vara? Det bästa är att prova sig fram. Men ungefär tjugo centimeter från växten kan vara ett bra avstånd. Då bränns inte bladen och ljusintensiteten blir på en lagom nivå.
Tänk på att inte bara förlita dig på ljuset. Vatten, värme och näring är också mycket viktiga för växternas överlevnad och välmående.

Källa: testfakta.seAftonbladet

Res Eko – Res och Upplev Sverige mer!

Vi på Res Eko är en contentbyrå och besöksguide om hållbar turism i Sverige. Vi finns på webben, som tematidning och i sociala medier. Vårt syfte är få fler konsumenter att resa och uppleva Sverige mer klimatsmart. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna med målen demokrati, jämställdhet och hållbar utveckling för alla. Vi inspirerar och peppar varandra! Tagga din resa med #reseko @reseko.se

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta och nå ut med er story. Klicka här för mer information.

Res Eko klubben
Bli prenumerant, få senaste nyheterna och exklusiva rabatter helt gratis!