Välkommen! Res säkert, följ Folkhälsomyndigheten klicka här.
red cruiser bike parked on metal bike stand
Photo by Jodie Louise on Pexels.com

Så skyddar du din cykel mot tjuvarna

Antalet cyklar som stjäls blir bara fler och fler. Dyra och populära cyklar är stöldbegärliga eftersom de lätt kan säljas vidare på köp- och säljsajter. Trots att det är enormt svårt att helt skydda sig mot cykelstölder finns det ett antal saker som du kan göra för att hålla tjuvarna borta. Eftersom de flesta cykelstölder dessvärre förblir olösta så gör du bäst i att göra det så svårt som möjligt för tjuven. Eftersom de flesta cykelstölder faktiskt sker i närheten av hemmet ska du vara extra vaksam om du lämnar cykeln obevakad vid din bostad.

Prenumerera på en cykel istället för att äga själv

Du som bor i Stockholm och Uppsala kan istället för att äga en cykel hyra en från prenumerationstjänsten Jonnabike. Vi har testat stadscykeln och vi tycker verkligen den är skön att rulla fram på! Aldrig mer cykelkrångel. Hyr du en Jonnacykel så garanterar de att du alltid kan rulla. Du får snabb service på plats eller i butik, och är de inte snabba så får du en annan cykel. När du fyller i ditt postnummer ser du om du har möjlighet att få hemleverens och därmed service där du bor. Fredrik från Jonnabike berättar om sin erfarenhet och syn på cykelstölder.

Att stöld är ingen ickefråga polisiärt är inte bara resurser, utan bevisläget. Jag kan i princip nästan ta en privat cykel på gatan när ägaren ser på och hävda att jag lånar cykeln, vid en utredning. Det som krävs är att du har kvitto och kan bevisa att personen inte fick låna cykeln. Att vara cykeltjuv är med andra ord, en helt riskfri sysselsättning.

– Fredrik, Jonnabike

Vi har inte de mest omständiga låsen (helt ok dock) och kräver inte heller att låsa inne. Å andra sidan så är det helt enkelt olönt för tjuvar då det är så extremt uppenbart att de är knutna till brott om de bara håller en Jonna som inte står i deras namn säger Fredrik.

Det finns egentligen inget lås som stoppar dem, inte ens larm eller kedjor. Vill de ha något, även i garage och rum, så löser de det bara. Det handlar mest om kostnads vs. intjäning säger Fredrik.

Investera i ett bra cykellås

bra cykellås

Det absolut viktigaste du kan göra för att skydda dig mot cykeltjuvar är att se till att skaffa ett riktigt bra cykellås. Om låset är godkänt av försäkringsbolaget får du dessutom ersättning om oturen ändå är framme. Godkända lås följer Stöldskyddsföreningen SSF:s riktlinjer.

Ju dyrare cykel du har desto mer avancerat cykellås bör du skaffa. Man brukar säga att ungefär en tiondel av cykelns värde är rimligt att lägga på ett låsskydd. Även om det kan gå för tjuven att bryta upp låset så har ett bra cykellås ofta en avskräckande effekt. Har du tur så väljer tjuven istället ett lättare byte och du får ha din cykel ifred.

  • Ett bygellås har en grov ram som man sätter runt cykelns ram och ett fast föremål i närheten. Ett bygellås är svårt att vrida, slå eller dyrka upp. Bygellås anses vara det bästa cykellåset då bra modeller måste kapas på två ställen.
  • Ett kättinglås är en tung kedja eller en pansarkabel i stål. Eftersom kättinglåset är långt kan man sätta fast cykeln i föremål en bit bort. Har du en dyr cykel kan det vara en bra idé att låsa med både kättinglås och ett bra bygellås. Gör det så svårt som möjligt för cykeltjuven.
  • Vikbara lås är lås som kan vikas ihop. När det vikbara låset vecklas ut helt kan det användas för att låsa fast cykeln vid ett fast föremål.
  • Ett ramlås monteras på cykelns bakgaffel. Ett ramlås är en enklare typ av lås som redan finns monterat på en del cyklar när man köper dem. Har din cykel ett ramlås bör du även använda ett lås som gör att cykeln kan sättas fast i ett fast föremål.

Lås fast cykeln

Lås alltid fast cykeln i ett fast föremål exempelvis en lyktstolpe eller ett cykelställ.

Har du möjligt att installera ett låsankare vid hemmet kan det vara en bra investering om bostaden saknar en bra plats där cykeln kan låsas fast. Låsankaret sättas fast i betong eller asfalt både inom- och utomhus. Tänk på att även låsa fast cykeln om den förvaras i ett garage eller i ett förråd.

Lås fast många cyklar i varandra. Det blir jobbigt och otympligt för tjuven att bära iväg med flera cyklar på en gång.

Tänk på var du lämnar cykeln

Parkera aldrig cykeln på dåligt upplysta ställen där det är ont om människor. Var noga med att låsa fast cykeln även om du bara ska uträtta ett kort ärende. Statistik visar att det är tillfället som gör tjuven. Så mycket som en tredjedel av alla brott är icke-planerade cykelstölder. Tänk dig noga för var du lämnar din cykel, även om du bara ska vara borta några minuter.

Om du arbetspendlar, se till att du inte låser fast cykeln på exakt samma ställe varje dag. Den som bryter invanda mönster minskar risken för att råka ut för en planerad cykelstöld.

Förvara cykeln inomhus

Har du en värdefull cykel är det säkrast att förvara cykeln inne i bostaden när den inte används. Det är alltid en bra idé ta in cykeln över natten.

Försvåra för tjuven

Genom att till exempel ta av sadeln blir cykeln mindre stöldbegärlig. Detsamma gäller för elcyklar där man alltid ska ta bort batteriet när cykeln lämnas obevakad.

Ett annat tips är att säkerställa att all stöldskyddsmärkning visas tydligt. Kanske kan du till och med få till det så att stöldskyddsdekalerna döljer varumärket?

Om olyckan är framme

om cykeltjuven är framme

Se till att anteckna ramnumret. Om du blir av med din cykel är det något som försäkringsbolaget kommer att vilja se. Ett annat bra tips är att ha ett fotografi på cykeln som du kan visa upp om cykeln återfinns och ska identifieras. Om cykeln har några speciella kännetecken eller skador underlättar det för polisen om du har en bild som gör att cykeln kan identifieras. DNA-märkning är en bra stöldskyddsmärkning som gör att polisen kan spåra cykeln om den blir återfunnen. En dold spårsändare kan också användas för att underlätta sökandet om cykeln blir stulen.

Vad är tjuven ute efter?

Ibland är tjuven inte bara ute efter en komplett cykel. I vissa lägen letar de istället efter exklusiva cykeldelar som exempel en sadel eller ett däck. I vissa fall tar tjuven hela cykeln för att sedan montera ner den och sälja vidare de attraktiva cykeldelarna.

Elcyklar är just nu väldigt eftertraktade. Dyra märkescyklar står högt i kurs och har du en populär modell ska du tänka dig lite extra noga för innan du låser fast den utomhus. Generellt sätt gäller det att vara extra vaksam om man äger en sprillans ny cykel.

Många cyklar stjäls på natten och ofta av någon som är på väg hem från krogen. Dessa oplanerade stölder kan du skydda dig emot genom att låsa fast cykeln noga och på väl upplysta platser. Cyklarna dumpas vanligtvis i ett dike eller på någon annan plats redan samma natt.

Tecken på att cykeln kan vara stulen

Se till att du inte köper en stulen cykel om du handlar en begagnad. Var noga med att kontrollera vissa saker om du är på väg att ska köpa en begagnad cykel. Det finns en del tecken som tyder på att cykeln kan vara stulen:

  • Kvitto saknas. Köper du en cykel på en köp- och säljsajt så ska du alltid fråga efter originalkvittot.
  • Ramnumret har målats över eller filats bort. Då bör du dra öronen åt dig.
  • Om säljaren inte kan svara på några frågor om cykeln bör du vara på din vakt.
  • Om priset är väldigt lågt är det stor risk att den är stulen. En cykel i nyskick är bara marginellt billigare än en cykel som köps i butik.

Res Eko – Res och Upplev Sverige mer!

Vi på Res Eko är en contentbyrå och besöksguide om hållbar turism i Sverige. Vi finns på webben, som tematidning och i sociala medier. Vårt syfte är få fler konsumenter att resa och uppleva Sverige mer klimatsmart. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna med målen demokrati, jämställdhet och hållbar utveckling för alla. Vi inspirerar och peppar varandra! Tagga din resa med #reseko @reseko.se

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta och nå ut med er story. Klicka här för mer information.

Res Eko klubben
Bli prenumerant, få senaste nyheterna och exklusiva rabatter helt gratis!