Välkommen! Res säkert, följ Folkhälsomyndigheten klicka här.

Tips och råd för att städa miljövänligt

Ett enkelt sätt att minska utsläppen av kemikalier är att dra ner på antalet rengöringsmedel och använda miljömärkt tvättmedel. Starka rengöringsmedel behövs för det mesta inte för att det ska bli rent hemma. Man kommer långt med såpa, diskmedel och microtrasor, även om man här får göra en avvägning eftersom dessa kan släppa ifrån sig mikroplast.

Miljövänlig städning i hemmet
Tips för en miljömedveten städning
  • För rengöring av köket, badrummet och golven räcker såpa, helst en miljömärkt sådan.
  • Microfibertrasor är bra för dammtorkning, de suger upp fett och damm och man behöver inte använda rengöringsmedel. Dock kan de avge mikroplast.
  • Skrubba och skrapa! Istället för att använda kemikalier för att lösa upp fett och kalk, kavla upp ärmarna och använd musklerna. Kalk på glas i badrummet tas med fördel bort med samma skrapa som till ugnsluckan, och med lite diskmedel, vatten och en trasa kan man gnugga bort det mesta från porslin i badrummet. Behövs det rejälare doningar, testa att använda en diskborste eller avlagd tandborste.
  • Börjar disktrasan lukta alltför spännande? Koka upp rejält med vatten och häll på, eventuellt med ett par droppar diskmedel.Det går också fint att tvätta wettex-trasor i diskmaskinen, tillsammans med diskborsten. Ett tips är att alltid skölja ur disktrasan med kallt vatten innan man lägger ner den – varmt vatten i disktrasan gynnar bakterietillväxten i dem.
  • Eftersom dammsugaren drar ganska mycket energi kan man varva med en mikromopp som drar till sig smuts och bakterier.
  • Fönsterputsmedel innehåller mycket kemikalier och är egentligen onödiga. För att få fina fönster räcker det med en liten mängd diskmedel och vatten, samt en trasa för blötläggning och en annan för torkning.

Källor: naturskyddsforeningen.se, svanen.se, medvetenkonsumtion

Res Eko – Res och Upplev Sverige mer!

Vi på Res Eko är en contentbyrå och besöksguide om hållbar turism i Sverige. Vi finns på webben, som tematidning och i sociala medier. Vårt syfte är få fler konsumenter att resa och uppleva Sverige mer klimatsmart. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna med målen demokrati, jämställdhet och hållbar utveckling för alla. Vi inspirerar och peppar varandra! Tagga din resa med #reseko @reseko.se

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta och nå ut med er story. Klicka här för mer information.

Res Eko klubben
Bli prenumerant, få senaste nyheterna och exklusiva rabatter helt gratis!