Välkommen! Res säkert, följ Folkhälsomyndigheten klicka här.

Tips och råd för att tvätta miljövänligt

Vilka material våra kläder är gjorda av och hur vi tvättar dem påverkar miljön på olika sätt. Syntetiska textilmaterial förgiftar våra hav och faktiskt vårt dricksvatten då mikroplaster släpper från kläderna och åker ner i avloppet. Tyvärr finns det ingen effektivt sätt att filtrera mikrofibrer hos reningsverken.

Tvätt lufttorkar i solen - så tvättar du mer miljövänligt

Enligt en forskargrupp från University of California i Santa Barbara släpper en stad med 100 000 invånare en tvättrelaterad volym mikrofibrer motsvarande 15 000 plastpåsar. En storstad i Berlin kan vara ansvarig för 540 000 plastpåsar – varje dag. De små fibrerna äts av vattenlevande organismer, vilket kan leda till gastrointestinala infektioner och blockeringar, reproduktions- och svältproblem som i sista hand arbetas upp i livsmedelskedjan.

Tips för en medveten tvättning
  • Vädra dina kläder i första hand (gärna när det är fuktigt ute), innan du bestämmer dig för att stoppa dem i tvättmaskinen. Ofta räcker det!
  • Använd miljömärkt tvättmedel och dosera rätt.
  • Fyll tvättmaskinen ordentligt innan du börjar tvätta. 
  • Låt din tvätt lufttorka om du har möjlighet. Det minskar energianvändningen, men sliter framför allt mindre på kläderna.
  • Tvätta i så låga grader som möjligt, tvätten blir oftast ren ändå. Dagens tvättmedel är så pass effektiva att 30 eller till och med 20 grader kan räcka. Varför inte prova en gång?
  • Undvik sköljmedel då det ofta innehåller miljöfarliga tensider och allergiframkallande parfymer. Om du vill ha sköljmedel, välj miljömärkt. 

Källor: medvetenkonsumtion

Res Eko – Res och Upplev Sverige mer!

Vi på Res Eko är en contentbyrå och besöksguide om hållbar turism i Sverige. Vi finns på webben, som tematidning och i sociala medier. Vårt syfte är få fler konsumenter att resa och uppleva Sverige mer klimatsmart. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna med målen demokrati, jämställdhet och hållbar utveckling för alla. Vi inspirerar och peppar varandra! Tagga din resa med #reseko @reseko.se

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta och nå ut med er story. Klicka här för mer information.

Res Eko klubben
Bli prenumerant, få senaste nyheterna och exklusiva rabatter helt gratis!