Välkommen! Res säkert, följ Folkhälsomyndigheten klicka här.
Foto: Res Eko

Vi besöker Tännäskröket i Funäsdalen

Under vår reportageresa till Dalarna och Hälsingland stannade vi till hos skidorten Tännäskröket i Funäsdalen. Två dagar av solsken, skidåkning och en fantastisk vacker naturupplevelse fick vi med glädje. Tännäskröket har en egen unik familjära charm och fjällstugorna är fräscha och mysiga. Lokalproducerad mat och dryck är ett plus i kanten och hela anläggningen är en utmärkt familjeskidort. Även utmärkt för dig som inte söker vild afterski och många nerfarter utan vill hellre njuta av god mat och naturen. Vi blev såklart mer nyfikna på verksamheten och intervjuade teamet bakom Tännäskröket. Jenny Callenholt lämnade Stockholm 2006 för att bege sig till Funäsfjällen för att bygga upp familjens egna drömskidort, Tännäskröket…

Hej Jenny, vem är du och vad är din roll på Tännäskröket?

Jag är delägare och VD för Tännäskröket. Jag brinner för naturupplevelser vilket har funnits med som en  grundbult när vi utvecklat anläggningen. Jag är även utbildad yogalärare och det har till hög grad bidragit till ett holistiskt synsätt vad gäller affärsutvecklingen och gästupplevelsen.

Vi fick känslan att ni är en småskalig, familjär och exklusiv skidanläggning. Hur skulle du beskriva er?

Vi är en anläggning där vi vill att samvaron med varandra och med naturen ska vara prioriterad. Vi lär känna våra gäster, gästerna lär känna varandra och familjer får verkligen tid att umgås. Och detta i en vacker miljö utan en massa stress och köer och onödig projektplanering. Vår ambition är att de stora skidupplevelserna ska vara lättillgängliga så att fokus blir på själva upplevelsen och att våra gäster få ett tydligt avbrott från vardagen och verkligen känna kopplingen till den storslagna naturen.

Har du varit med i bygget av anläggningen? Hur gick tankarna i produktionen och val av inredning? Vi gillade verkligen den, super mysig!

Boendeutvecklingen har varit väldigt viktig för oss eftersom alla dagar under vistelsen börjar och avslutas här. Dessutom gör byggnationen ett stort avtryck i naturen så det känns viktigt att göra det med försiktighet och eftertanke vilket medfört att byggnationen skett på stora tomter där vi försöker behålla så mycket träd som möjligt, husen placeras utifrån naturens förutsättningar i kuperad terräng, och med en nedtonad färgskala såväl exteriört som interiört. Vi inreder alla våra hus med Norrgavelmöbler som är ett miljömärkt möbelföretag med samma grundvärdering som oss vad gäller hållbarhet och naturliga material vilket samtidigt ger en harmonisk känsla som vi tycker samspelar fint med fjällmiljön.

Vad får man absolut inte missa vid ett besök hos er och i området?

Den alpina skidåkningen har hamnat lite i skymundan då vi är en av de mindre anläggningarna i Funäsfjällen, men även om nedfarterna är färre finns det många som säger att områdets bästa åk har skett hos oss i Tännäskröket. Utsikten från våra två berg och kanske i synnerhet från K2 är makalös med utsikt över norska fjällkedjan och med Rogens vattendrag som bryter igenom. Dessutom är ett besök i vår SPA-kåta med bubbelbad, bastu och braskamin något man inte bör missa. För att kolla in pistkartan tryck här!

Vad har ni för ambitioner i framtiden?

Vi kommer att fortsätta utveckla anläggningen med mer boende och fler nedfarter utan att för den sakens skull förlora småskaligheten. Vi kommer också komplettera med utökat aktivitetsutbud så att sommaren blir lika levande som vintersäsongen.

Vilka är dina 3 bästa tips inför ett sommarbesök hos er?

Den stora mängden vandringsleder som är tydligt utmarkerade med fina beskrivande texter där man lätt kan hitta sina favoriter utifrån svårighetsgrad och intresse. Kanske vill man ha fallhöjdsutmaning, kanske är man blomsterintresserad, kanske vill man ha ett bad på vägen. Här finns allt att välja på. Vi har gemensamt i Funäsfjällen utvecklat ett stort utbud på cykelleder där landsvägscyklingen från Tännäskröket utmärker sig med sina nyasfalterade, slingrande vägar förbi vattendrag, fjällbjörkar och ett rikt djurliv med älg, ren, fjällripor och mycket mer. Jag är också väldigt förtjust i kanotpaddlingen längs med Ljusnans stränder.

Hej Sarah och Maria, vilka är ni och vad är era roller på Tännäskröket? 

Sarah: Jag är uppvuxen i Stockholm men har varit gäst i området i hela mitt liv. Har arbetat inom turismen här i Funäsfjällen i över 20 år och här på Tännäkröket har jag nu jobbat i två år. Jag har hand om bokning, boende, reception, aktiviteter/skidskola, liftkort och skidshop.

Maria: Uppvuxen i Jönköping men kom till området med mina föräldrar som liten och har sedan återvänt hit med familjen på loven. Sökte jobb i Ramundberget 2003 och familjen ( man och två barn) bestämdes oss för att vi ville flytta upp till Funäsfjällen. Har jobbat på Tännäskröket med affärsutveckling och marknad sedan 2016.

Vi fick känslan att ni är en småskalig, familjär och exklusiv skidanläggning. Hur skulle ni beskriva er?

Vad roligt, ja det är precis så vi är och vill att våra gäster skall känna när de besöker oss. Vi brukar säga att vi är ”ett eget ställe i fjällen” och det ger en bra beskrivning tycker vi.

Vad är det som gör er unikt?

Det är närheten till allt när du är här på Tännäskröket – boendet, restaurangen, längdspåren, pister och barnområdet ligger inom nära räckhåll. Barnbacken ligger i direkt anslutning till både pulkabacke och värmestuga med vår mysiga grillplats, vilket gör det är lätt och tryggt för barnfamiljer som kanske har barn i olika åldrar att ändå känna att allt fungerar smidigt och man kan vara tillsammans. Då vi är en lite skidort så lär vi enklare att känna våra gäster på ett mer personligt plan, vilket är värdefullt och roligt.

Sen har vi vårt boende som vi är mycket stolta över. Vackra och välgjorda fjällhus med inredning från Svenska Norrgavel. Husen är belägna på fjällsluttningen med stora altaner ut mot fjäll och Rogens naturreservat. Det är generösa avstånd mellan husen och man bor lugnt och ostört.

Vilka transport-alternativ hade ni rekommenderat om man reser från Stockholm, Göteborg eller Malmö?

Det går direktbussar från Centralstationen (Härjedalingen) i Stockholm till Tännäs. Det får också fint att åka tåg till Ljusdal eller Östersund och därefter länsbuss till oss. Vill man utforska hela Funäsfjällen och se övriga byar under sin vistelse, så rekommenderar vi bil.

Har ni laddstation för elbil? Om inte, var hittar man närmste laddstation?

Vi kommer sätta upp två laddstationer här nu till sommaren. 

Vilka är dom 3 viktigaste sakerna att packa inför sin resa till er?
  1. Bra utekläder
  2. Nyfikenhet
  3. Badkläder – så kan man hyra vår mysiga Spakåta med jacuzzi, bastu och braskamin. Perfekt att mysa i efter en dag till fjälls
Om man ska åka skidor för första gången hos er, vad ska man tänka på?

Utan tvekan att boka en skidlektion med någon av våra duktiga instruktörer! Gärna en lektion på förmiddagen den första dagen, och ytterligare en lektion någon dag senare för uppföljning. De ger de allra bästa tipsen och guidar sina elever till en bra start som skidåkare.

Hur arbetar ni med ekologiskt och hållbarhet i er verksamhet?

Mat: Vår meny bygger på närproducerat från gårdarna i området. Renkött köper vi från våra grannar samebyn Ruhavitje. Vattnet kommer från vår egna brunn och vi har även ett eget reningsverk för Tännäskröket. Vi har byggt alla byggnader själva på plats med lösvirke och vi samarbetar med miljömärkta Norrgavel för inredningen som Jenny berättade.

Förutom Tännäskröket, vilken är er favoritplats i Funäsfjällen? 

Åh, det finns så otroligt många vackra platser här i Funäsfjällen – året om. Det är svårt att välja ut några få favoriter, listan kan bli väldigt lång, men några av dem är:

Sommar – Svansjön i Tänndalen. Att paddla fram på den stora sjön som är belägen hört upp på kalfjället, stanna till i en egen vik och ta ett dopp i det kristallklara vattnet, det är en svårslagen upplevelse i Funäsfjällen. Från Svansjön finns även en av våra favorit-vandringsturer till sjön Bolagen.

Höst – Vandring och övernattning i tält vid den vackra tjärnen som ligger vid foten av Skarsfjället. Mäktigt är ordet! Fjället ”brinner” av höstfärger under september och på 1000 möh växer endast fjällbjörk (inga barrträd) vilket gör att färgerna växlar mellan gult och rött.

Vinter – Längdtur vackra i Ösjödalen, Bruksvallarna. Vacker och lättåkt tur i dalgången. Lika fint en kall dag i februari som en varm vårvinterdag med matsäck i en solgrop i april. Här kan man få se både Järv, älg, ripa och ren på en och samma dag om har riktig tur och är morgonpigg.

Vår – Skidåkningen på skaren med skejtskidor är en oslagbar upplevelse som vi som bor här utövar hela våren. Ibland ända in i juni månad. Från Flatruet (Sveriges högst belägna väg) upp mot Helagsfjället som är Sveriges Sydligaste glaciär är en favorit, eller att starta i Fjällnäs och skejta upp mot Skarsfjället och Norska gränsen.

Vill du boka din nästa resa till Tännäskröket? Gå in på deras hemsida för bokning och mer information här

Res Eko – Res och Upplev Sverige mer!

Vi på Res Eko är en contentbyrå och besöksguide om hållbar turism i Sverige. Vi finns på webben, som tematidning och i sociala medier. Vårt syfte är få fler konsumenter att resa och uppleva Sverige mer klimatsmart. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna med målen demokrati, jämställdhet och hållbar utveckling för alla. Vi inspirerar och peppar varandra! Tagga din resa med #reseko @reseko.se

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta och nå ut med er story. Klicka här för mer information.

Res Eko klubben
Bli prenumerant, få senaste nyheterna och exklusiva rabatter helt gratis!